vrijdag 6 maart 2009

Forlí

Forlì

Forlì ligt op een uurtje van Bologna en is niet zo groot. Dat biedt wel degelijk enkele voordelen: de koten zijn betaalbaar, de afstanden zijn klein, je voelt je er altijd welkom en je leert sneller andere studenten kennen. Er zijn 3 of 4 faculteiten van de Universiteit Bologna vertegenwoordigd in Forlì. Aan studenten geen gebrek dus. Die begeven zich elke dinsdag naar de Pride (een ierse pub, gratis drank voor erasmus op dinsdag) en elke donderdag naar de karaokeavond in café Oltremodo. Elke week is er een erasmus-aperitief, waar je kan drinken en (gratis) hapjes eten.


In het weekend kan je andere steden bezoeken: Bologna, Firenze, Ravenna, Ferrara, Venetië, Milaan, ... Met de trein zijn ze allemaal gemakkelijk en relatief goedkoop te bereiken (vb. 10 € voor Bologna heen en terug).
Ryanair vliegt van Charleroi naar Bologna. Als je tijdig boekt, kost een vlucht niet zo veel.

Kot


De studentenorganisatie Koine helpt je bij het vinden van een kot. Op hun website kan je een formulier vinden. Ik had een kot voor ongeveer 260 € per maand. Er zat wel nog geen water, gas en elektriciteit bij. Ik zat net buiten de 'ring', maar de afstanden in Forlí zijn vrij klein. Probeer rond de rechterhelft van het centrum (dus ook aan die kant buiten de ring) een kot te vinden: de school, bibliotheek, het station, de Conad en de Coop bevinden zich in die buurt.

SSLMIT


Er zijn vrij veel Erasmussers in Forlí, vooral aan de SSLMIT. Ze zijn daar uitstekend op voorbereid. Het nodige papierwerk rondkrijgen is een fluitje van een cent! Ze begeleiden je heel goed. Vooral voor Duits-Italiaans is het een aanrader. Er zijn veel studenten uit Zuid-Tirol, dat merk je dan ook aan het niveau van het Duits. De lessen zijn minder theoretisch dan bij ons. De klemtoon ligt meer op spreken en schrijven. Je moet geen handboeken kopen, de leerkrachten nemen oefeningen mee naar de les om uit te delen. Af en toe is er een cursus van rond de 2 euro. Ook over woordenboeken moet je je geen zorgen maken. Die kan je boven in de schoolbibliotheek uitlenen. Let wel op: er is geen nederlands!

Ik heb de volgende vakken gekozen:

1. Italiaans

Linguistiche Generale: gegeven door dé befaamde Prandi van grammatica. Zijn vak is moeilijk, maar zeker doenbaar. Het examen was heel gemakkelijk, hij laat je een zelfgekozen onderwerp uit de cursus kort bespreken. Hij vraagt of je Erasmus bent en laat je dan een (nog) eenvoudiger examen maken dan de italiaanse studenten (zij krijgen een extra vraag, jij niet).

Lingua Italiana: bestaat uit 3 delen: teoria, scrittura en lettura. Voor theorie krijg je een heel klein vraagje op het examen. Voor scrittura moet je tekstjes schrijven in het italiaans, net zoals de gewone studenten, MAAR jouw teksten mag je in het verplichte lettorato per stranieri laten verbeteren. Je krijgt op het einde van je erasmusperiode pas een cijfer daarvoor. Voor lettura moet je een tekst analyseren en jouw mening geven. Viel ook heel goed mee. Gewoon je best doen, je wordt er rijkelijk voor beloond (28/30)!

2.Duits

Lingua Tedesca 3: Grammatica, examen bestaat uit 2 delen. Je moet voor dit vak ook het lettorato van Duits volgen, waar je bvb. een kort nieuwsberichtje bekijkt en dit dan bespreekt. Van het lettorato heb je geen examen, er staan dus GEEN studiepunten op. Je krijgt twee examens voor grammatica; ééntje is schriftelijk, het andere mondeling. Ze vielen heel goed mee.

Traduzione It => Tedesco 2 seconda lingua
Dit vak wordt in BAC3 gegeven, aan duits als tweede taal. Je moet er best wel veel voor voorbereiden. Het was zeker niet zo pittig als de vertaalvakken voor duits als eerste taal, maar ik vond het toch moeilijk genoeg. Je krijgt 2 uur de tijd voor het examen (vertalen zonder internet maar met woordenboek). Ik was er net op door, maar veel heeft het niet gescheeld.

Letteratura Tedesca 2
Nog een vak in BAC3. Je leest wat teksten in de les en bespreekt kort enkele schrijvers. Je moet leren voor het examen, maar zeker geen grote hoeveelheden leerstof. Het examen zelf was ook gemakkelijk.

3. Algemeen

Politiche, Instituzioni e enti dell'UE
In dit vak leer je wat bij over het ontstaan van de EU. De leraar spreekt snel, maar hij heeft wel powerpoints gemaakt speciaal voor de Erasmussers. Je moet een boek lezen voor zijn examen (een boek over de leerstof, hij heeft het zelf geschreven). Als je de powerpoints leert, valt ook dit examen goed mee. Hij houdt er rekening mee dat je Erasmus bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten