Verslag Erasmus Sevilla
Ik ben als Masterstudent journalistiek op Erasmus gegaan in Sevilla. Het academiejaar ervoor volgde ik een schakeljaar en tijdens dat jaar heb ik zelf geïnformeerd naar de mogelijkheden om een Erasmusuitwisseling te doen. Dit was in principe niet mogelijk tijdens de masteropleiding, maar ik ben toch op zoek gegaan naar opleidingen in Spanje die zouden kunnen voldoen. Daarna heb ik met mijn research naar Lessius gestapt en omdat ze zagen dat ik het echt wilde hebben ze toestemming gegeven om tot een akkoord te komen, dat is er uiteindelijk ook gekomen en dus kon ik vertrekken in september. Samen met een klasgenoot trouwens waarmee ik alles samen regelde. We mochten wel maar één semester blijven omdat er in het tweede semester veel praktische lessen op het programma stonden in Antwerpen.
Bij onze aankomst in Sevilla was eigenlijk zo goed als niets geregeld, we wisten alleen maar dat er een algemene vergadering was voor alle Erasmusstudenten van de universiteit (een goeie 2000 waarvan de helft Italianen) en dat we ons voor huisvesting konden aanmelden bij SACU, de dienst van de universiteit. Voor de eerste dagen hadden we een hostal gereserveerd. Die eerste dagen gingen we meteen op zoek naar een appartement en begonnen we ook meteen de administratieve zaken te regelen met de universiteit. Niets te vroeg trouwens want uiteindelijk was alles pas helemaal in orde ergens in de loop van november. Dat is twee maanden na onze aankomst dus... Wat het vinden van een huis/appartement betreft: geen sinecure. Waarschijnlijk was dat een van de moeilijkste dingen van het hele avontuur. De dienst van de universiteit bleek helemaal niet betrouwbaar en up to date te zijn en dus geen hulp bij het zoeken naar onderdak, integendeel. We zijn dan beginnen zoeken gewoon op straat en op internet. In en rond de universiteit hangen heel wat zoekertjes van mensen die nog plaatsen vrij hebben en op internet ook. Uiteindelijk hebben we een week in plaats van 2 à 3 dagen moeten verblijven in het hostal voor we iets vonden. We vonden trouwens iets via internet, een prachtig huis helemaal in het centrum, vlakbij het hoofdgebouw van de universiteit, de bekende kathedraal en ook de rivier Guadalquivir. Een oud herenhuis zou je kunnen zeggen en we zaten er in met tien mensen. Allemaal Erasmusstudenten: vier Italianen, drie Duitsers en een Franse, plus die vriend/collega van mij (wij deelden een kamer). We waren met zes meisjes en vier jongens. Een Erasmushuis met tien man, vier verschillende nationaliteiten, midden in het centrum, je kan je al voorstellen hoe de sfeer was. Dat was dus echt een voltreffer, we betaalden wel 250euro huur per maand, wat nog altijd een redelijke prijs is, zeker voor zo’n huis in die omgeving. Daar kwamen nog kosten bij zodat we elke maand ongeveer 270euro betaalden. Er kwam wel elke week een kuisvrouw de gemeenschappelijke ruimtes schoonmaken en dat was toch geen overbodige luxe. De huisbaas vraagt ook altijd een maand fianza, dat is één maand huur als waarborg die je terugkrijgt op het einde, als alles goed gegaan is.
Om een huis of appartement te vinden raad ik dus aan om zeker via het internet te zoeken, maar ook zeker eens door het hoofdgebouw van de universiteit te lopen, daar vind je enorm veel zoekertjes tegen de muur.
De universiteit zelf vind je overal in de stad, er zijn enorm veel gebouwen en elke faculteit zit in een bepaalde wijk. Organisatorisch is het allemaal wat minder gestructureerd en duidelijk als in België, ook de administratie werkt onverwacht traag. Hou daar rekening mee als je handtekeningen en dergelijke meer nodig hebt. Los daarvan zijn de meeste medewerkers, professoren en studenten heel behulpzaam, als je zelf de moeite doet tenminste om Spaans te spreken.
De stad en de levensstijl zijn waarschijnlijk de belangrijkste redenen om naar Sevilla te gaan als Erasmusstudent. Sevilla is echt een pareltje en het klimaat is er super. Het is natuurlijk een cliché, maar als je bijna altijd de zon in je gezicht voelt, inclusief een aangename temperatuur, is het gewoon veel leuker om je leven te leiden als student dan in pakweg... Antwerpen. Sevilla is een vrij grote stad, maar uiteindelijk niet te groot, het is zeker geen grootstad. Je kan al heel veel te voet doen of met het openbaar vervoer. Ze hebben er ook een fietsenservice: Sevici. Via de universiteit kan je een kaart aanvragen en voor 13euro kan je gebruik maken van de fietsen die overal in de stad in fietsenstallingen staan. Je hebt steeds een half uur om van de ene plek naar de andere te gaan, als je die dertig minuten overschrijdt moet je bijbetalen, maar dat is mij bijvoorbeeld nooit overkomen. Los van de architecturale schoonheid heeft Sevilla nog veel meer te bieden. Schitterend aan Sevilla zijn de vele parken en parkjes en natuurlijk de rivier. Allemaal midden in het centrum en ideaal om na de les in te gaan luieren, leren, lezen, sporten, etc. Tussen 14u en 17u heeft iedereen in de stad pauze en zit iedereen buiten of op café. Na 21u herhaalt dit zich. Je zal zien dat Sevillanos heel erg graag en veel op café zitten om iets te drinken en eten. Uiteraard moet je zoveel mogelijk tapasbars uitproberen, die zijn het beste in Sevilla. Verder wordt er ook veel uitgegaan. Vanaf woensdag vind je elke avond wel een goed feestje. Positief daarbij is dat het vaak niet veel kost. Zelden wordt er inkom gevraagd en vaak zijn er happy hours waar je goedkoop drank kan kopen.
Voor diegenen die geinteresseerd zijn in voetbal: Sevilla is ook een echte voetbalstad. Er zijn twee ploegen actief in de eerste klasse en ze hebben elk een stadium van ongeveer 50.000 zitplaatsen: Sevilla FC en Betis Sevilla. Beide ploegen zijn ongeveer even populair.
Vanuit Sevilla kan je trouwens perfect de belangrijkste steden van Spanje en de regio bezoeken, de beste manier is met de bus. Op die manier ben ik naar Madrid, Valencia, Cordoba, Malaga, enzovoort gegaan.
Sevilla is een echte aanrader als bestemming. Vooral de stad zelf en de levensstijl zijn super. Als je van de mediterrane cultuur houdt dan is er geen betere plek om een Erasmusuitwisseling te doen.
Seppe Verbist en Kenny Hennens
Natuurlijk kan ik niet alles vertellen in een word-documentje. Als je meer vragen hebt, mag je altijd mailen op mijn lessiusadres of op seppe_biste@hotmail.com
woensdag 11 maart 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten