Vervoer
Elke dag vertrekt de Thalys vanuit Antwerpen en Brussel rechtstreeks naar Parijs, naar Gare du Nord, midden in het centrum. Vanuit Antwerpen doe je er iets meer dan 2 uur over, vanuit Brussel is het 1h20. Hoe vroeger je reserveert, hoe meer kans je hebt om nog een smoove ticket te kunnen boeken, dit zijn de goedkoopste tickets waarmee je voor 50 euro heen en terug kan.
Voor het vervoer in Parijs zelf kan je best een Pass Navigo aanvragen, dit is een pas die je iedere maand moet herladen en waarmee je onbeperkt mag reizen met de metro, bus, noctilien (nachtbus) en RER, een soort van trein die Parijs met de voorsteden verbindt. Een maandabonnement voor de zones 1 en 2 (dit is heel Parijs en een stukje van de voorsteden) kost 55 euro. Je kan ook een weekabonnement kopen, wat 16 euro kost. De metro’s rijden van ongeveer 5h30 tot ongeveer 00.30-1.00 en in de weekends tot 1.30-2.00. Daarna zal je de noctilien moeten nemen.
ISIT
Ongeveer een week voor de lessen beginnen, moet je een afspraak maken met mevrouw Serieys, de erasmuscoördinator. Ze helpt je bij het samenstellen van je lessenrooster en bij het afhandelen van al het papierwerk. Enkele dagen voor het begin van de lessen krijgen alle Erasmussers een introductiedag, waarop heel wat praktische info gegeven wordt en ook de studentenvereniging stelt zich dan voor.
Sinds 2008-2009 is de studiepuntenverdeling over de vakken veranderd. Over het algemeen worden er vrij veel studiepunten gegeven in verhouding met het aantal lesuren.
Vakken die Maryse (F-I) gevolgd heeft:
- Cours de français pour Erasmus: Madame Savarit, 4 credits
Dit is een vak dat verplicht is voor alle Erasmussers. Het niveau ligt vrij laag, echt veel bijleren doe je niet. In het begin moet je een niveautest afleggen, maar vreemd genoeg worden de verschillende groepen niet ingedeeld volgens het niveau. Je moet wel aanwezig zijn in de les en regelmatig wat taakjes maken, ook moet je een korte presentatie geven over een onderwerp dat je vrij mag kiezen.
- Economie: Madame Kontzler, 4 credits
Voor dit vak moeten de Erasmussers gewoon een dossier maken, dat in feite niks met de lessen te maken heeft. Wij moesten een dossier maken over de economische crisis.
- Relations internationales: Monsieur Prat, 4 credits
Ook voor dit vak moesten we een dossier maken, ivm de presidentsverkiezingen in de VS.
- Informatique: 1 credit
Voor dit vak moesten we geen lessen volgen, maar we hebben gewoon een paswoord gekregen zodat we zelf eventueel oefeningen ivm Word en Excel konden maken, online. Er is geen evaluatie voor dit vak en er wordt ook niet gecontroleerd of de oefeningen gemaakt worden.
- Traduction journalistique, Madame Buffaria, 3 credits
Dit is een vertaalvak Italiaans -> Frans. De teksten zijn al bij al niet te moeilijk en Madame Buffaria is een sympathieke vrouw die zeker en vast rekening houdt met de Erasmussers. De vertaling die we in de klas moesten maken telde mee als evaluatie.
- Thème général, Madame Devita, 3 credits
Dit is een vertaalvak Frans -> Italiaans. Over het algemeen vallen de teksten goed mee. De vertaling die we moesten maken in de les telde mee als evaluatie, we mochten wel enkel een eentalig woordenboek Italiaans gebruiken.
- Thème technique, Monsieur Micelli, 3 credits
Dit is een vertaalvak Frans -> Italiaans. De teksten in het Frans zijn op een zeer hoog niveau geschreven, dus vertalen naar het Italiaans is een moeilijke opgave. Ook voor dit vak moest ik gewoon een vertaling in de klas maken, die dan meetelde voor de evaluatie.
Vakken die Hanne en Anabel (F-S) gevolgd hebben, naast de algemene vakken hierboven beschreven: traduction économique (sp-fr), traduction journalistique (sp-fr), expression écrite (sp), thème technique (fr-sp) en thème général (fr-sp). Over het algemeen vonden we dat die vakken erg goed werden gegeven en dat het niveau net goed lag. Alleen het vak traduction économique zouden we afraden, omdat daar echt specifiek economische teksten vertaald worden die vaak uit de master komen en omdat de docente, Mme Leterrier, het niveau vrij hoog legt.
Huisvesting
Als je een kot of een studio nodig hebt in Parijs is er maar één gouden raad: begin op tijd met zoeken! Het is geen overbodige luxe om in maart of april je zoektocht op internet te beginnen.
Als je dan niks vindt, heb je toch nog altijd wat speling om verder te zoeken. Ook duurt het vrij lang eer je aanvraag voor sommige ‘foyers’ verwerkt is, zodat je niet weet of men nu plaats voor je heeft of niet. Het is dan handig om een tweede optie open te houden voor als je eerste keuze niet moest doorgaan.
Op de website www.fondationuniversitaire.be/fr/sc_biermans.php vind je alle informatie over de Fondation Biermans-Lapôtre, gelegen in de Cité Universitaire in Parijs. Dit is een groot park met allemaal internationale ‘huizen’, waaronder dus een Belgisch huis. Om hier een kot te bemachtigen moet je er niet alleen héél vroeg bij zijn, je moet ook een dossier binnenleveren waar redelijk wat werk aan is. Maar prijs-kwaliteit zijn dit de beste koten in Parijs en ook de mooie locatie is het de poging meer dan waard.
Op www.ucjf.net vind je ook nuttige informatie i.v.m. twee foyers, de foyer ‘Veder’ en de foyer ‘Naples’. Ook hier kan je een aanvraag indienen, wat Anabel en Hanne gedaan hebben. Je moet er ook een dossier voor opsturen met allerlei papieren in, maar je hebt hier minder werk aan dan bij de stichting Biermans-Lapôtre. Als je eventuele vragen zou hebben kan je er ook altijd telefonisch terecht, ze helpen je graag verder. Door dit dossier en een aantal telefoons met de vraag naar verdere informatie is het Anabel en Hanne gelukt een plaats te bemachtigen. In deze internationale, uitsluitend vrouwelijke foyer was het heel gezellig verblijven. Hoewel het er geen grote luxe was, zat de sfeer onder de meisjes goed, en door de internationale dimensie hebben we veel Frans, maar ook veel andere culturele kennis opgedaan. Als je liever geen gemeenschappelijke keuken en douche hebt, is dit zeker geen aanrader!
Natuurlijk kan je ook voor studio’s en appartementen terecht op het internet, al moet gezegd dat de prijzen (voor een kot in de foyer Veder bijvoorbeeld betaal je 515euro per maand) er allerminst democratisch zijn...
Maryse heeft met wat geluk een studio kunnen huren. Let wel op: veel verhuurders willen niet verhuren voor slechts enkele maanden en er worden vaak enorm hoge waarborgen gevraagd. Ook zijn de prijzen in Parijs enorm hoog: je betaalt toch al vlug 600-750 euro voor een kleine studio.
Uitgaan
Als je wil uitgaan in Parijs zijn de mogelijkheden letterlijk eindeloos. Er zijn café’s, pianobars, discotheken, optredens,...noem maar op. De ‘Mix’ club was voor ons een leuke en economische uitgaansmogelijkheid. Op donderdag mag je in deze club, gelegen aan de Tour Montparnasse, gratis binnen. Het is dan ook Erasmusavond, dus het krioelt er van de buitenlandse studenten. Een drankje (bier bijvoorbeeld) kost er wel 5 euro, maar dit is in Parijs zeker geen uitzondering. De muziek is er ook best leuk!
Ook in het Quartier Latin, de studentenbuurt, zijn vele leuke caféetjes. Als je afstapt in de metrohalte Saint-Michel, kom je in een gezellige en bruisende buurt vol café’s, restaurants en clubs terecht. Op het pleintje voor de fontein van Saint-Michel staan ook altijd artiesten het beste van zichzelf te geven. Hier hebben we onder andere in de pianobar gezeten. Andere clubs die het bezoeken waard zijn bij de Champs-Elysées zijn de Queen (het is daar ladies night op woensdag en dan krijgen de vrouwen gratis wijn en champagne, ook de inkom is dan gratis) en de Six-Seven, waar je op woensdag gratis binnen mag. Beiden zijn zeer gezellig en hebben een iets ander (en ouder) publiek dan de Mix club, die op donderdagavond toch wel echt bestemd is voor de studerende of werkende jeugd.
Er zijn echter nog vele wijken waar het ’s avonds gezellig is, zoals de opkomende, hippe wijk ‘de Marais', Saint-Germain,…enzoverder.
Als je Facebook hebt, is het misschien ook aan te raden om jezelf lid te maken van de group ‘Erasmus in Paris’. De coördinator van deze groep stuurt ongeveer elke week een uitnodiging naar alle leden voor een of ander feestje. Wij waren helaas nooit vrij voor zo'n feestje, maar misschien is dit vooral in het begin, als alles nog wat zoeken is, wel een leuke optie.
Bezienswaardigheden
Het voordeel van de nieuwe studiepuntenverdeling is dat je redelijk weinig les hebt en dus ook veel vrije tijd hebt die je kan gebruiken om de Parijse sfeer te leren kennen en enorm veel te bezoeken. Helaas, en dat hebben wij ondervonden, zul je nooit de tijd hebben om alles te zien. Er zijn zoveel prachtige plaatsen en vaak zijn de minder bekende de mooiste. Naast de meest toeristische en bekende trekpleisters, zoals de Eiffeltoren, de Sacre Coeur en het Louvre, kunnen we jullie ook het Maison de Victor Hugo bij de Place des Vosges, het Musée d’Orsay, de buurt rond St Michel, la Sainte Chapelle en la Conciergerie aanraden.
Ook de vele parken (Jardin du Luxembourg, Jardin des Plantes,…) en de kerkhoven (cimetière Montparnasse, cimetière Père-Lachaise) met hun bekende uitvinders, schrijvers en filosofen zijn zeker de moeite.
Omdat het openbaar vervoer rond Parijs vrij goed geregeld wordt, kan je ook een stukje buiten de hoofdstad iets gaan bezoeken. Zo zijn wij bijvoorbeeld naar het Chateau Vaux le Vicomte gaan kijken, een erg mooi kasteeltje met prachtige tuinen. Ook het Chateau de Versailles is perfect bereikbaar met de RER vanuit Parijs en is zowel in de zomer als in de herfst prachtig. Vanaf oktober dalen de inkomstprijzen (en de wachtrijen) sterk en is het er een stuk rustiger om te wandelen, maar dan zijn de tuinen natuurlijk wel iets minder mooi.
Ten slotte heb je als student een heleboel voordelen in Parijs. Voor de meeste musea krijg je korting en sommige zijn zelfs op bepaalde dagen gratis voor studenten. Je kan bijvoorbeeld iedere vrijdagavond als student gratis het Louvre bezoeken en elke eerste zondag van de maand zijn alle nationale musea gratis, net zoals bijvoorbeeld de torens van de Notre Dame of de Arc de Triomphe.
Op die manier kan je als student wel wat besparen, iets wat zeker niet slecht is als je in Parijs woont. Het is inderdaad een dure stad, zowel wat huisvesting, eten, uitgaan en bezoeken betreft. Daarom zouden we je toch aanraden naar het CAF te gaan, waar je als buitenlandse student ook een beurs krijgt.
Anabel Engelen
Hanne Cardoen
Maryse Kaerts
maandag 23 maart 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten