maandag 23 maart 2009

Castellón

Verslag: Erasmus Castellón de la Plana

Castellón was in mijn ogen niet zo’n bekende plaats om op Erasmus te gaan en was dus ook niet mijn eerste keuze. Maar toen ik te horen kreeg dat ik naar Castellón zou gaan, zag ik het wel zitten. Het is namelijk een Spaanse stad aan zee en het was een kans op om Erasmus te gaan, dus alleen maar positieve dingen!

Castellón is niet zo’n grote stad, maar dat is juist goed om veel mensen te leren kennen. Je leert de stad snel kennen, maar toch zijn er genoeg leuke plekjes en raak je niet verveeld. De stad heeft een heel aangenaam klimaat en het strand is echt een positieve factor. De laatste jaren is de stad aan het moderniseren, het centrum staat vol met appartementen, zowel oude als nieuwe ook de universiteit is nog heel nieuw.

Hoe geraak je in Castellón?

Omdat Castellón zelf geen vliegveld heeft, moet je naar Valencia vliegen. (Je kan ook naar Madrid of Barcelona vliegen, maar dan moet je nog op de trein naar Castellón en dat is niet altijd even goedkoop voor lange afstanden). Als je goed zoekt en op tijd boekt kan je goedkope vluchten vinden naar Valencia, bv. Met Vueling of Ryanair. Er zijn wel verschillen in het aantal kilo’s bagage die je mag meenemen, dus je moet goed de website controleren. Als je het toegestane gewicht overschrijdt, kan dit wel veel kosten. Als je in Valencia bent aangekomen, kan je de metro nemen richting het station. De metro vertrekt aan de luchthaven en je kan vlak voor het station afstappen, halte ‘Xátiva’. (€1,80). Er zijn ook bussen die vanuit de luchthaven naar het station rijden, maar hier weet ik niet zoveel over. In het station neem je de trein richting Castellón, dit duurt ongeveer een uur en kost €4,20 voor een enkele reis.

Castellano of Valenciano?

Aangezien Castellón de la Plana de hoofdstad van Castellón is, een provincie in de Comunidad Valenciana (een tweetalige Comunidad). Dit betekent dat ze in Castellón ook Valenciaans spreken, een variant van het Catalaans. Overal zie je bordjes en aanwijzingen in twee talen, valenciano en castellano. Zelfs de straatnamen staan in beide talen. De mensen zijn ook allemaal tweetalig en je kan dus iedereen in het castellano aanspreken.

Op zoek naar een appartement

Eens aankomen in Castellón kan je best een aantal nachten in een hostel of hotel blijven, er zijn er goedkope, bijvoorbeeld La Esperanza. Hier brengen veel Erasmusstudenten hun eerste nachten in Castellón door, maar ik heb er nog niet veel positieve dingen over gehoord. Er zijn ook veel hotels, dus je vindt zeker wel iets voor de eerste nachten. Het zoeken naar een appartement valt ook heel goed mee. Op de universiteit hangen overal briefjes van mensen die op zoek zijn naar huisgenoten. Je kan hen dan bellen en een afspraak maken om eens een kijkje te gaan nemen in hun appartement. Je kan ook naar AEGEE gaan, dit is een studentenorganisatie die je helpt bij het zoeken van een flat. Ze hebben een eigen bureau op school. Je kan naar hiernaar toe gaan en zij bellen dan voor jou naar verschillende appartementen en maken afspraken zodat jij daar een kijkje kan gaan nemen. Er zijn heel veel appartementen, je moet echt geen schrik hebben dat je geen plaats zal vinden, zelfs eind september is er nog genoeg plaats. De prijs van de appartementen ligt tussen de 120 en de 250 euro, meestal zijn de kosten voor gas en elektriciteit niet inbegrepen. De flats dicht bij de universiteit zijn vaak nieuwbouwflats en zijn duurden dan de flats in het centrum. Als je een flat hebt dicht bij de universiteit moet je er ook rekening mee houden dat het wel een eindje te voet is naar het centrum (zo’n half uurtje), je kan dit natuurlijk ook per fiets of per taxi doen. De bus rijdt niet meer na 10u of half 11. Hier moet je dus wel rekening mee houden als je ’s avonds naar het centrum wilt. Ik had een appartement in het centrum. Dit was heel handig want in kon overal te voet naartoe, zowel overdag als ’s nachts. Overdag kan je dan met de bus naar de universiteit.

Als je al graag op voorhand een appartement zoekt, moet je de website van de universiteit raadplegen (www.uji.es). Normaal krijg je ook e-mails van de universiteit met hierin informatie over het zoeken van appartementen.

Universidad Jaume I

De Universidad Jaume I (UJI) is een heel grote moderne universiteit. Er zitten zo’n 13 000 studenten samen op een campus. In het begin was ik een beetje overdonderd, maar je wordt het wel snel gewoon. Als je in het centrum woont kan je met de bus naar de universiteit. Je kan een tienrittenkaart kopen, dit kost ongeveer 7 euro: 5 euro voor de 10 ritten en 3 euro fianza (dit is een waarborg voor het kaartje dat je nadien terugkrijgt als je je kaartje teruggeeft). Of je kan een maandabonnement kopen, dit kost ongeveer 25 (22 euro voor het maandabonnement en 3 euro fianza).
Eens aangekomen in Castellón kan je best eerst naar de universiteit gaan en meer bepaald naar het OCIE, dit is een organisatie die zowat alles regelt wat met Erasmus te maken heeft. Hier moet je je gaan aanmelden. Je krijgt er alle informatie over de universiteit en je kan er altijd terecht met je vragen en problemen. Eens je je vakken hebt gevonden, helpen zij je met je matricula (inschrijving), ze zorgen voor je studentenkaart, ze sturen je learningagreement naar België, etc. Ze organiseren ook daguitstapjes waar je de andere Erasmusstudenten kan leren kennen.
Een andere interessante organisatie is AEGEE, zoals ik al zei helpen ze met het zoeken naar een appartement, maar ze organiseren ook reisjes aan een voordelige prijs.
Zoals ik al zei is Castellón tweetalig, ook op de universiteit is dit het geval. Let dus goed op bij het kiezen van je vakken, want sommige vakken worden alleen in het Valenciaans gegeven.

Vakken

In het begin is het een beetje puzzelen om je uurrooster samen te stellen. Veel vakken zijn 4u/week en vallen dus vaak samen. Het is dus niet altijd even makkelijk om aan genoeg credits te komen. Je moet er ook op letten dat de universiteit met Spaanse credits werkt, je moet deze dus nog aanpassen aan de Europese credits.
Ikzelf heb gekozen voor volgende vakken:

• 166 Dialectología de la lengua inglesa 2,5 ECTS
Bij dit vak bespraken we de verschillende Engelse dialecten. Aan het begin van het semester moesten we twee dialecten kiezen. Hier moesten we dan elke week een taak over maken. Ze moesten zeker allemaal af zijn tegen de examens in februari, maar het beste is ze op tijd te maken, dan heb je op het einde minder werk. Op elke taak krijg je punten, als je een beetje tijd in de taakt steekt zijn die altijd wel goed. Er is geen examen van het vak.
Taal: gegeven in het Engels

• H35 Rétorica y Poética Inglesa II 4 ECTS
In dit vak bespraken we short stories. De lessen waren wel redelijk saai, maar de professor was heel vriendelijk. Voor dit vak moet je geen examen doen, je moet wel een paper schrijven van 1200 woorden over één van de short stories die in de les besproken werden. Als je naar de les gaat en goede notities neemt, dan beschik je over het nodige materiaal om je paper te schrijven en valt het allemaal heel goed mee.
Taal: gegeven in het Engels



• H42 Literatura norteamericana 6 ECTS
Dit vak behandelde Noord-Amerikaanse literatuur en werd gegeven door een heel lieve docente die goed Engels sprak. Voor dit vak moet je een boek lezen en hierover moet je dan een essay schrijven op het examen. Tijdens de les worden nog andere verhalen besproken. Op het einde is er een examen. Bij ons was dit tijdens de laatste, maar het kan ook zijn dat dit valt tijdens de examenperiode eind januari. Het examen is niet zo moeilijk. Je moet gewoon de titels en de auteurs van de verhalen kennen en ook een beetje de inhoud.
Taal: gegeven in het Engels, maar de docente herhaalde heel veel in het Spaans

• 154 Traducción Audiovisual Inglés-Español II 2,5 ECTS
In vond dit vak heel leuk. Het gaat over dubben. Je krijgt het script van een serie/tekenfilm/documentaire en de serie/tekenfilm/documentaire zelf. Die moet je dan vertalen in het Spaans, maar je moet niet zomaar vertalen, moet er ook voor zorgen dat de tekst overeenkomt met de bewegingen van de mond, je moet de tekst verdelen in takes, etc. Dit gebeurt allemaal op de computer. De scripts zijn in het Engels en moeten naar het Spaans vertaald worden, maar dit was niet altijd even gemakkelijk aangezien sommige series veel spreektaal gebruiken en hier veel typische Spaanse uitspraken voor waren die ik niet wist. In deze les zaten wel wat Erasmusstudenten. Het examen bestond uit het vertalen van een stuk script, met audio en beeldfragment, van een geziene documentaire/serie/tekenfilm. Je kan ook een theoriedeel doen op het examen om je punt te verhogen. Het vak is niet altijd even simpel, maar het is goed te doen. Het is heel leuk en je leert er veel bij. Het is ook heel interessant omdat we zo’n vak niet hebben in België.
Taal: gegeven in het Spaans

• Traducción especializada Español – Inglés 5 ECTS
In dit vak vertaalden we gespecialiseerde teksten van het Engels in het Spaans: teksten over auto’s, kaas, etc. In het begin kregen we wat grammatica en tips voor vertalen. In oktober werd de les opgesplitst en kregen we 2 leerkrachten. De ene die ook de grammatica gaf, spreekt heel goed Engels en was heel leuk. Bij hem in de les bespraken we vertalingen en zagen we hoe het niet en wel moest. Bij de andere leerkracht vertaalden we de gespecialiseerde teksten, zijn Engels was iets minder, maar hij wist wel genoeg om te helpen. Door het jaar moesten we 15 slechte vertalingen zoeken en op het einde was er een vertaalexamen. Het examen was schriftelijk en met woordenboek, je krijgt 1u45 om een tekst van driehonderd woorden te betalen. Dat is niet zoveel en de tekst was ook heel moeilijk. Het was geen simpel examen, maar aangezien ons niveau van Engels hoger ligt als dat van de meeste Spanjaarden is het normaal wel OK. In het vak leer je wel heel veel bij over de moeilijkheden bij het vertalen van Spaans naar Engels en is dus wel zeer interessant.
Taal: gegeven in het Engels


• Historia de la lengua española 5 ECTS
Dit vak werd gegeven door een interim, omdat de echte docente op zwangerschapsverlof was. In dit vak behandelden we de geschiedenis van de Spaanse taal en bespraken we oude gedichten die in het oud Spaans geschreven waren. Door het jaar moesten we een viertal taken maken. Dit was een gedicht analyseren en wat informatie opzoeken. Als je de taken inleverde kreeg je de helft van de punten. Op het einde was er dan nog een examen dat de theorie van het vak behandelde. Dit is ook allemaal heel goed te doen. De interim was een heel goede docente, ik weet niet hoe de echte docente is, want ik heb ze nooit gezien.
Taal: gegeven in het Spaans




Cultuur en uitgaan

In Castellón zelf is er niet zoveel cultuur, er zijn een aantal mooie pleinen. Op de grote markt heb je de kathedraal, een toren, het stadhuis en de vismarkt. El Grao is de haven van Castellón, ze is klein maar wel heel gezellig en mooi om te bezoeken. Verder heeft Castellón een mooi strand, waar het fijn is om van de zon te genieten in de zomer (dit kan tot november) of om te wandelen in de winter.
Rondom Castellón heb je nog wat kleine dorpjes die je kan bezoeken, je kan wat meer informatie halen in het touristisch bureau. Valencia is ook een hele mooie stad en het is maar een uurtje met de trein. Voor de rest is het heel interessant om de uistapjes te doen met het OCIE naar de nabij gelegen dorpjes.

Er zijn ook genoeg plekjes om ’s avonds uit te gaan in Castellón.
Op woensdagavond is er altijd een erasmusfeestje in Wallaby’s, een danscafé. In het weekend zitten hier veel Spanjaarden en wordt er veel Spaanse muziek gedraaid.
Donderdag, vrijdag en zaterdag kan je naar de Tascas gaan. Dit zijn 2 straatjes met barretjes waar iedereen buiten staat te drinken en elkaar tegenkomt. Het is heel gezellig en goed om mensen te leren kennen. Het is zowat de afspreekplaats van iedereen. De Tascas zijn vaak maar open tot half 1, daarna trekt iedereen naar een café of een danscafé zoals Wallaby’s of Tropibamba, daarna gaat iedereen vaak nog door naar een discotheek. Veel Erasmussers gaan naar Ettro of el Paso ( dit zijn twee discotheken die in elkaar overgaan), hoewel de muziek er niet altijd even goed is, maar je moet er geen inkom betalen. Soms kan je ook wel eens naar een discotheek gaan die wat verder ligt (bv. La Fête of Kalkat), maar dan moet je al met de taxi gaan en hier moet je wel inkom betalen.
Voor een rustigere avond is het altijd leuk om naar Pub Terra te gaan, dit is een wat alternatiever café. Door de week zijn er live optredens van plaatselijke bandjes (rock, blues, folk, etc.)

Als je graag eens gaat uit eten overdag is het heel leuk om naar de haven te gaan, in het centrum zijn ook enkele gezellige plekjes of je kan naar het winkelcentrum (Salera) gaan. Hier is ook een cinema en bowling.

Sport

Als je graag aan sport wil doen, kan je dit best doen via de universiteit. Je gaat naar de sporthal op de campus, hier vind je allerlei informatie over verschillende sporten. Je kan er brochures meenemen en ze eens bekijken. De lessen zijn voordelig omdat ze door de universiteit georganiseerd worden. Je moet betalen in de bank op school.

Hoeveel kost het nu eigenlijk allemaal?

De eerste maand is sowieso de duurste. Je vlucht, je moet eerst verblijven in een hotel of hostel, je weet nog niet goed waar je kan gaan eten of welke supermarkt de goedkoopste is, etc.
Eens je je appartement hebt valt het allemaal wel mee. Je kan een degelijk appartement vinden tussen de 120 en 250 euro/maand. Hierbij komen vaak nog wel de extra kosten, maar dit is bijna nooit meer als ongeveer 25 euro per maand. Eten kopen is ook een stuk goedkoper in Spanje en als je op de universiteit eet, spaar je ook altijd wel wat geld uit.
In Castellón moet je ook bijna nergens inkom betalen als je uitgaat, dit is dus ook al een stuk goedkoper. Het drinken in de café’s en clubs kost wel ongeveer evenveel als in België, maar vaak delen ze kortingsbonnetjes uit (2 drankjes voor de prijs van 1) en hier kan je dus veel mee uitsparen.
Je kan ook heel goedkope reisjes maken, zo ben ik 5 dagen naar Granada geweest voor 150 euro (dit was met AEGEE).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten