Germi im Winter
Erasmus wintersemester 2008-2009
Inez Descheemaecker
Germersheim: een klein stadje, een grote ervaring.
Dit kleine stadje, onze erasmusbestemming, ligt in het Bundesland Rheinland-Pfalz, in de buurt van Mannheim, Karlsruhe, Speyer, Ludwigshafen, Kaiserslautern, en wat verder Frankfurt en Mainz.
In het midden van de stad ligt de faculteit Toegepaste Taalkunde van de Universiteit Mainz, nl. de FASK (Fachbereich Angewandte Sprach- und Kulturwissenschaft). Deze universiteit is groter dan Lessius, maar niet overweldigend. Wat daarentegen wel overweldigend is, is het gebouw. De universiteit heeft een nieuw en een oud gedeelte, en het oude gedeelte is een voormalige legerkazerne. Er hangt een gezellige sfeer en je zal er zeker niet verloren lopen.
De FASK heeft in Duitsland als talenuniversiteit een erg goede naam, en staat bekend als één van de beste vertaal-/tolkenuniversiteiten.
De rest van de stad is bescheiden. Germersheim is een erg rustig stadje, heeft enkele mooie plekjes, voldoende winkels en supermarkten en alles binnen fiets-/stapbereik.
Alles begint in Antwerpen
Eens je uitgekozen bent om op Erasmus te gaan, ga je de spannendste periode van je leven tegemoet. Maar geen nood, je bent bij Lessius in veilige handen. Na de examens van het tweede semester vindt de eerste erasmusvergadering plaats. Je krijgt een hoopje formulieren, en alles wordt grondig uitgelegd. Ouders mogen hierbij aanwezig zijn. Zo wordt er gezorgd voor een allesomvattende verzekering, attesten, informatie over de beurzen en financiën enz. Daarnaast krijg je per bestemming aparte mails van Joost Verschaeve. Zo moesten wij verschillende formulieren opsturen naar de FASK. Daarbij zat ook een aanvraagformulier voor een appartement/kamer. De universiteit werkt in Germersheim als tussenpersoon bij de verhuur van studentenkamers. Je kan op dat aanvraagformulier aanduiden op welk soort kamer je het liefst zou zitten, en dan sturen ze jou een voorstel op. Nadat je de eigenaars gecontacteerd hebt en akkoord gaat, stuur je een bevestiging naar de universiteit en spreek je verder af met de verhuurders. Een kamer vinden is geen probleem, dus vergeet de paniekerige zoektocht ter plaatse.
Wanneer we de gevraagde formulieren opgestuurd hadden naar de FASK, kregen we via post een bevestiging en informatiefolders over de school. Op dat vlak is Duitsland erg georganiseerd. De folders die je krijgt zijn speciaal bedoeld voor uitwisselingsstudenten, met alle info die je je maar kan wensen. (info over de universiteit, banken, dokters, winkels, naburige steden tot zelfs een plattegrond van de universiteit en de stad) Elk jaar komen erg veel uitwisselingsstudenten naar Germersheim, en daarom weten ze heel goed wat we nodig hebben.
Vergeet je vooral niet in te schrijven bij Lessius voor je vertrekt!
Vertrek en aankomst
Vergeet het gedoe met visumaanvragen of geld wisselen, op dat vlak is Duitsland een erg makkelijk erasmusland. Germersheim is vlot te bereiken met de auto en de trein. Toch is het best om de heen- en terugreis met de auto te doen. Je hebt teveel spullen mee om allemaal mee te sleuren op de trein. Ervaringen van mensen die met de trein aankwamen en met hun koffers door de stad moesten sleuren zeggen genoeg.
Bij de opgestuurde informatie vermeldt men de datum wanneer je ten laatste in Germersheim moet zijn. Je spreekt af met je verhuurder wanneer je aankomt en dan kan je beginnen uitpakken.
2 weken voor het begin van de lessen wordt er voor alle uitwisselingsstudenten een test georganiseerd. Op die dag kom je allemaal samen op de universiteit en wordt je kennis van het Duits getest. Aan de hand van die test wordt je in 4 groepen per niveau ingedeeld. Je krijgt meteen de uitslag, en daarna krijg je een eerste rondleiding in de school en de stad. Geen nood, je hoeft echt niet te studeren voor die test. De Lessiusstudenten scoren altijd zeer goed en de test is helemaal niet zo moeilijk. Je krijgt dan per groep een apart schema voor de volgende 2 weken. Er worden workshops en introductielessen gehouden om je te laten kennismaken met je mede-uitwisselingsstudenten en het systeem van de universiteit. Zo leer je heel snel andere mensen kennen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, de universiteit weet hoe ze haar uitwisselingsstudenten moet verzorgen. Alnaargelang in welke groep je zit krijg je een aangepast lessenrooster. Je krijgt een aantal vaste lessen, en daarnaast mag je nog enkele keuzevakken uit het aanbod kiezen. De mensen die in de hoogste groep zitten (met de beste Duitskennis) mogen hun lessenrooster helemaal zelf in elkaar steken. Dat brengt wel wat werk met zich mee, maar het heeft ook grote voordelen!
Eerste indruk
De eerste indruk van de universiteit was algemeen erg goed. De uitwisselingsstudenten worden erg goed begeleid, dus je zal niet verloren lopen. Ze leggen alles duidelijk uit en je hebt tijd om kennis te maken met de internationale studentengroep. Aangezien alle uitwisselingsstudenten 2 weken op voorhand in Germersheim zijn, heb je rustig de tijd om alles en iedereen te leren kennen voordat alle gewone studenten toekomen. Duitsland houdt natuurlijk wel van Red Tape, papieren en formulieren, dus je zal in het begin een paar keer heen en weer moeten lopen. Zo moet je een paar keer naar het secretariaat en moet je je gaan aanmelden bij het bureau van de burgerlijke stand. (Vergeet dit zeker niet! Op het einde van je verblijf moet je je ook weer gaan afmelden). Wanneer je bij de hoogste groep zit, brengt het plannen van je lessenrooster ook wat werk met zich mee. Je moet zelf je lessen zoeken en een rooster zonder overlappingen in elkaar puzzelen. Het nadeel is dat je daar wat werk aan hebt, en eens je gekozen hebt moet je de les blijven bijwonen. (er is namelijk aanwezigheidsplicht) Maar het grote voordeel is dat je zelf mag kiezen wat je volgt, zolang je maar genoeg ECTS-punten bij elkaar krijgt. Je kan dus lessen kiezen die je interesseren, en de saaie grammaticalessen laten voor wat ze zijn. (je leert immers meer door te praten en te luisteren)
Het verkennen van Germersheim als stad (zonder de universiteit) is echter niet zo bewogen. Het is een rustige stad met 22 000 inwoners, waarvan 2500 studenten. In de weekends en schoolvakanties is het in Germersheim erg stil, om niet te zeggen dood. Wanneer de lessen beginnen ontwaakt Germersheim, en houden de studenten de boel wakker. Germersheim is dus geen grootstad, heeft maar een klein hoofdstraatje, en de meeste winkels zijn supermarkten. (je zal er zeker niet verhongeren, en het eten en alle verzorgingsproducten zijn er goedkoper dan in België!) In het industrieterrein in het noorden van de stad vind je de ‘grootste’ kledijwinkels, Mc Donalds, Burger King, een grote second hand shop enz.
Germersheim zal je dus op één dag kunnen verkennen, en zal een kleine teleurstelling zijn voor wie het gewoon is om in een grootstad te studeren. (maar de teleurstelling zal het erasmussemester zéker niet overheersen) En geen nood, het is slechts één semester, en dat is voorbij voor je het weet!
De eerste weken zullen dus erg bewogen zijn. Je kamer inrichten, de stad verkennen, alle papieren en formaliteiten in orde brengen enz. Maar eens deze woelige weken achter de rug zijn, is dit echt een semester om van te genieten.
Studeren aan de FASK
En genieten is het inderdaad. Het onderwijssysteem van Duitsland zit anders in elkaar dan bij ons. Er wordt meer nadruk gelegd op discussie, een eigen mening vormen, ervaring en praktische oefening. Je zal dus heel wat bijleren, en je hoeft helemaal niet bang te zijn om de docent je eigen tegengestelde mening te vertellen. Daar vinden ze het namelijk belangrijk dat je een eigen mening hebt, en wordt papegaaien niet erg geapprecieerd. De leerkrachten zijn erg vriendelijk. Als student wordt je als zelfstandige volwassene behandeld. Er wordt verwacht dat je de lessen bijwoont (de aanwezigheid wordt gecontroleerd bij de meeste docenten), maar het is geen ramp als je wat later binnenkomt of vroeger vertrekt. In de grote aula’s kijken ze er zelfs niet van op als iemand een halfuur later binnenkomt, of als iemand een koffie gaat halen. In kleinere groepen zijn ze daar dan wel weer strenger op. In dat opzicht is het ook helemaal anders dan in Lessius. Je mag er tijdens de les bijvoorbeeld ook gewoon drinken en eten. Een broodje eten of koffie drinken mag allemaal. Ook om naar het toilet te gaan moet je niet eens je hand opsteken. Je mag gewoon opstaan en gaan. Voor Belgische studenten is dit even wennen, omdat wij dat zien als onrespectvol. Maar in Duitsland is dat de normaalste zaak van de wereld. Over de examens hoeven wij ons als Belgische studenten ook geen zorgen te maken. Als je weet dat het Vlaamse onderwijs tot de zwaarste behoort, weet je ook dat het niet snel moeilijker kan zijn ergens anders. In Duitsland hoef je geen weken op voorhand te blokken voor de examens. Je moet natuurlijk studeren, maar de examens zijn bijlange niet zo zwaar als die van ons. Het enige kleine nadeel is dat de lessen gewoon doorlopen tot het einde van het semester. De docent bepaalt dus zelf in welke les hij het examen geeft, en je moet studeren tussen de lessen door. Normaal zorgt dat echt niet voor grote problemen. (Mijn medestudent en ik waren voor alles geslaagd)
In de lessen werken ze hoofdzakelijk met hand-outs en je moet zelf notities nemen. Sommige docenten werken met een syllabus, die dan amper 5 euro kost. Aan boeken en cursussen heb je dus niet veel kosten, tenzij een paar syllabussen, pen en papier.
Er zijn genoeg computerlokalen waar je op internet kan, op de pc kan werken, en je kan er printkaarten kopen om te printen en kopiëren. In de volledige universiteit is er draadloos internet, waar je met je eigen laptop onbegrensd op kan. Hiervoor krijg je in het begin van het semester een account. Heel veel studenten nemen hun laptop mee in de les, wat heel handig is om notities te nemen en ter plaatse op internet informatie en woordenboeken te raadplegen.
In de universiteit is er een restaurant en een cafetaria, waar je voor erg goedkope prijzen uit een groot aanbod kan kiezen (goedkoper dan Lessius). Zo kan je er een warme maaltijd eten voor 1.80 euro, en mag je een keer bijvullen. Verschillende warme gerechten, een saladbar, vegetarische maaltijden, veel verschillende broodjes, snacks enz. zijn er elke dag te verkrijgen.
Aan feestjes en ontspanning geen gebrek!
Zonder studenten is Germersheim een saaie stad zonder uitgaansleven. Maar eens het semester begint, draaien de cafés op volle toeren en wordt er door de universiteit elke week een studentenfuif georganiseerd: de Mensadisco. Die wordt elke week op een andere plaats gehouden (in verschillende cafés/bars of in school zelf) Voor de studenten (en dan vooral de uitwisselingsstudenten) is dit het hoogtepunt van de week. Aangezien je in de eerste weken veel contacten kan leggen met de internationale groep, zal dit waarschijnlijk de groep zijn waarmee je het meest optrekt. Duitse reguliere studenten zal je in mindere mate ontmoeten, omdat die meestal niet in Germersheim wonen of uitgaan. De Internationale groep wordt al snel een grote vriendenkring waar je contacten voor het leven zal leggen. Elke week werd er afgesproken bij iemand thuis, waar iedereen dan voor de Mensadisco naartoe ging met drank. Op die momenten leer je het mooie Duitse woordje ‘vorglühen’ kennen. (= je (half of helemaal) zat drinken voor je naar het feestje vertrekt) Van daaruit gingen we dan in groep naar de Mensadisco om elke week weer het beste van onszelf te geven. Dat moet wel, want veel feestjes zijn er niet in Germersheim buiten de Mensadisco.
Wie wil uitgaan naar een grotere disco of club moet daarvoor met de trein of auto naar één van de naburige grootsteden gaan.
Naast de Mensadisco is er een karaoke-avond en wordt er veel door studenten georganiseerd.
In het weekend of op vrije dagen kan je met de trein andere steden bezoeken. Zo zijn wij ook regelmatig met een groep op daguitstap naar een grootstad geweest. Speyer, Karlsruhe, Mannheim, Heidelberg, Frankfurt enz. zijn echte aanraders. Vooral in de winter, wanneer er overal kerstmarkten zijn, is Duitsland op z’n mooist.
Ook de universiteit plant regelmatig dagtrips naar grootsteden voor een heel redelijke prijs.
Het leukste aan Germersheim is de groepsgeest. Het is een kleine stad die vol zit van de internationale studenten. Je komt iedereen regelmatig tegen, je leert de barmannen kennen, er is een zalige groepssfeer en je voelt je er meteen thuis. Net omdat het zo’n kleine stad is zit je nooit ver van elkaar, hoef je niets van transport te betalen en maak je zelf plannen en plezier. Zo kwamen wij bijvoorbeeld op zondag samen om eten of gebak te koken voor elkaar. (Op zondag is alles namelijk gesloten in is er dus niets te doen) Germersheim is ook een heel veilige stad, en de inwoners zijn heel vriendelijk, typisch Duits.
Geld?
Een erasmussemester in Germersheim is helemaal geen dure ervaring vergeleken bij andere erasmusbestemmingen. De prijzen in Duitsland zijn vergelijkbaar met die in België, en voedsel en verzorgingsproducten zijn ietsje goedkoper. Je kan in principe een rekening openen in de plaatselijke Sparkasse (bank), maar dat is helemaal niet noodzakelijk. Ik zelf vond dat overbodig werk. (wat doe je namelijk met die rekening en bankkaart na dat ene semester?) Je kan gemakkelijk geld afhalen in de verschillende banken met je eigen Belgische kaart (als je Maestro hebt).
Als eerste kost heb je de huur van je kamer/appartement. Daarvan zijn de prijzen in Germersheim goedkoper vergeleken met Antwerpen. Voor de prijs van een gewoon kot kan je daar al een mooi appartementje huren. (je kan namelijk kiezen of je in een woongemeenschap met gedeelde badkamer en keuken woont, of alleen op een appartementje). Vervolgens moet je +/-90 euro ‘Sozialbeitrag’ storten aan de universiteit. Dit is geen inschrijvingsgeld maar een sociale bijdrage die iedereen moet betalen. (Je bent namelijk al ingeschreven bij Lessius) Meer info daarover vindt je op de papieren. Die +/-90 euro moet je na je aankomst zo snel mogelijk storten, want met het bewijs daarvan moet je naar het secretariaat voor je definitieve aanmelding. Daarnaast heb je de gewone uitgaven van een kotstudent: eten, verzorgingsproducten, schoolmateriaal, uitstapjes, shoppen…
Voor transport heb je in Germersheim niet veel nodig. Je kan alles tevoet of met de fiets doen. Een fiets kan je vragen/huren bij de huisbaas of de universiteit. Het is ook aangeraden om in Germersheim een Duitse telefoonkaart te kopen. Dan heb je een Duitse sim-kaart met een Duits nummer. Erg veel erasmusstudenten doen dit, en zo kan je heel goedkoop met elkaar communiceren. Het is ook goedkoper om daarmee naar België te sms’en. Je hebt al een Duitse sim-kaart + belwaarde voor ongeveer 10-20 euro.
Ingang van de Mensadisco is nooit meer dan 1 euro, en de drankprijzen zijn er normaal.
Het enige nadeel qua kosten is dat de Duitse treinen redelijk duur zijn, vooral als je alleen reist. Maar geen nood, er zijn altijd verschillende promoties, en groepstickets zijn goedkoop. Met een groepje gaan en de kosten delen is dus erg voordelig.
Germersheim is een echt universiteits- en studentenstadje. De universiteit is klasse, en het is een ervaring die je nooit vergeet. Een echte aanrader, met als resultaat een cool Duits accent en een internationale vriendenkring!
Als je nog vragen hebt, aarzel niet en mail me gerust: inezke@hotmail.com
woensdag 18 maart 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten