Pau
Pau is een gezellig stadje in het zuidoosten van Frankrijk. Het ligt vlak naast de Pyreneeën (met een prachtig uitzicht!), en dus ook vlak naast Spanje. De stad zelf is niet erg groot maar wel heel gezellig met een prachtig en vernieuwd centrum.
De universiteit van Pau (Université de Pau et des pays de l’Adour) ligt op een 15 minuutjes wandelen van het centrum en de residenties van de universiteit liggen ongeveer tussen de twee – dichtbij de universiteit dus maar ook bij het centrum met cafeetjes, restaurants, clubs, winkels, … De residenties zijn vrij dicht bij elkaar en de meeste erasmusstudenten zitten in hetzelfde gebouw. De twee meest bekende residenties zijn Clé de Sol en Corisande. Ik raad aan om dan Clé de Sol te nemen – het is iets duurder dan Corisande maar je hebt je eigen fornuis en douche, wat in Corisande niet het geval is. Ikzelf verbleef niet in een residentie dus meer tips kan ik jammer genoeg niet geven.
De universiteit op zich is, zeker tegenover Lessius, wel wat verouderd. Goed werkende computers zijn er bijvoorbeeld niet echt te vinden en het gebouw zelf is ook wel best oud. De week voor de lessen beginnen wordt er een soort welkomsavond georganiseerd: je krijgt wat uitleg over de universiteit maar wat vooral leuk is, is dat je meteen in contact komt met andere erasmusstudenten.
Ik zal nu even een kleine uitleg geven bij de vakken die ik heb gevolgd. Aangezien ik Engels en Frans studeer zijn er wel een groot aantal vakken Engels bij.
- Algemene vakken
o Initiation à la gestion (BA1): management. In dit vak ben je waarschijnlijk wel de enige erasmusstudent, dus het is af en toe moeilijk om te volgen maar de cursus is niet erg moeilijk – meer kunnen dan kennen. Op het examen moet je een balans van een bedrijf berekenen met actief en passief geven en bespreken of het bedrijf gezond is of niet.
o Expression Française (BA1): dit is een vak dat de Franse studenten zelf ook krijgen. Het gaat hoofdzakelijk over hoe je een goede Franse tekst schrijft, hoe je een tekst samenvat en dergelijke.
o Droit du travail (BA1): arbeidsrecht. Ook hier ben je waarschijnlijk de enige erasmusstudent, wat het af en toe moeilijk maakt. De docente helpt je als het nodig is.
- Engels
o Grammaire anglaise (BA2): dit vak vond ik zelf niet echt interessant omdat het nogal traag vooruit ging en vooral gericht was op de problemen die Franstaligen hebben met het Engels (vb. uitspraak, zinsconstructies, …).
o Civilisation anglaise (BA2): op zich is het een interessant vak omdat je Canada, Australië en Zuid-Afrika bestudeert en die komen op Lessius niet echt aan bod. De docente spreekt wel slecht Engels met een heel Frans accent, wat soms best wel vervelend is.
o Presse anglaise (BA2): Engelse teksten schrijven rond een bepaald thema. Op het examen krijg je enkele foto’s waar je een tekst rond moet schrijven.
o Version anglaise (BA2): vertalen van Engels naar Frans. Niet makkelijk aangezien je les hebt met Franse studenten, maar wel leerrijk. Op het examen mogen erasmusstudenten ook een vertalend woordenboek gebruiken. Mr. Miroux is ook een zeer goede docent.
o Thème anglais (BA2): hetzelfde, maar dan van Frans naar Engels.
o Thème anglais (MA1): ook vertalen van Frans naar Engels maar dan in de master, wat op zich wel interessanter was. Ook hier is er een zeer goede (Schotse) docente waarvan je veel kan leren.
o Interprétation thème anglais (MA1): tolken van Frans naar Engels, met dezelfde docente als het vak hierboven. Het is moeilijk omdat je vrijwel uitsluitend met Franstalige en Engelstalige studenten les hebt en het tolken gaat vrij snel, MAAR dit was denk ik wel het meest leerrijke vak dat ik heb gevolgd en de docente houdt er rekening mee dat geen van beide talen je moedertaal is.
Daarnaast krijg je sowieso ook nog een vak dat enkel bedoeld is voor Erasmusstudenten. Je niveau Frans wordt in het begin van de semester getest en zo wordt je in drie groepen verdeeld (zwak, middelmatig en sterk). Normaal gezien beland je als Vlaamse student bij de sterke groep, wat een voordeel is want het examen is voor iedereen hetzelfde. Je krijgt dan een certificaat dat je in het buitenland Frans hebt gestudeerd.
Via de universiteit kan je leuke sporten beoefenen, zo heb ik mezelf enkele keren aan een bergwandeling gewaagd en vanaf november kan je ook altijd op zaterdag heel goedkoop gaan skiën of snowboarden! Als ik het me goed herinner was het ongeveer 20 euro voor een dag met begeleider en skiuitrusting inbegrepen. Het is er ook tot ongeveer november vooral in de namiddag vrij warm dus je kan bijvoorbeeld eens naar Biarritz reizen met de trein (zo’n 40 euro voor heen en terug) – een leuke stad aan zee.
Nog andere leuke bestemmingen die niet te duur zijn en waar je op maximum twee uur met de trein naartoe kan rijden: San Sebastian in Spanje (met een leuke en goedkope jeugdherberg), Bordeaux (daar neem je best een goedkoop hotel want jeugdherbergen zijn er niet echt in het centrum), Toulouse, Bayonne, …
Wat ook wel handig is aan Pau is dat je een rechtstreekse vlucht hebt van Charleroi naar Pau met Ryan Air en die vluchten zijn meestal heel goedkoop. Van de luchthaven naar het centrum kan je wel enkel met de taxi, daar betaal je zo’n 25 euro voor (soms duurder dan de vlucht zelf!).
Als je nog iets wil weten mag je altijd naar me mailen (inne_thielemans@hotmail.com of inne.thielemans@lessius.eu)!
Groetjes,
Inne
vrijdag 6 maart 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten